14.10.2019
2599 videní

Ste športovec alebo aktívny človek a vyberáte si smartfón? Potom vám určite príde vhod tento text, v ktorom vám výber toho správneho telefónu uľahčíme. 

Aktívni ľudia a športovci sú špeciálnou skupinou zákazníkov, ktorá má na smartfón špecifické nároky. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že by mal byť smartfón ľahký a odolný. Malo by v ňom byť integrovaných čo najviac funkcií na vyhodnocovanie zdravia a športového výkonu používateľa. Veľmi vhod príde aj vysoká kapacita batérie a ďalšie funkcie. Poďme sa teraz pozrieť na tieto jednotlivé charakteristiky detailnejšie. 

Hmotnosť a rozmery smartfónu 

Každodenné využívanie telefónu v pohybe so sebou nesie určité špecifiká. Vysoká hmotnosť by tu bola značne na príťaž a rovnako aj veľké rozmery. Rozmerný displej je síce vynikajúci na sledovanie multimédií a zábavu, nie je však optimálny, ak telefón používate napr. pri behaní.  

Pri výbere telefónu pre športovca, by sme preto mali mieriť na čo najnižšiu hmotnosť a kompaktné rozmery. Uhlopriečka displeja by nemala presahovať 6 palcov a hmotnosť by v ideálnom prípade nemala byť vyššia ako 150 g. 

Odolnosť  

Používanie smartfónu pri rôznych pohybových aktivitách so sebou nesie zvýšené riziko poškodenia telefónu pádom, namočením a znečistením prachom. Je preto výborné, ak zariadenie disponuje určitým stupňom ochrany. To, či má konkrétny model smartfónu zvýšenú odolnosť, zistíte podľa IP.

Táto skratka v tomto kontexte znamená Ingress Protection a je vyjadrením odolnosti zariadenia proti vniknutiu cudzích predmetov. Pri výbere sa preto pozerajte napr. po IP68, ktoré vám zaručí vysoký štandard odolnosti (prvá číslica označuje odolnosť pred prachom a pevným objektom a druhá číslica udáva odolnosť voči vode). 

Proti pádu a nárazom je potom výhodné, ak má mobil ochranné sklo. To sa označuje ako Gorilla Glass a existuje v rôznych formách. Zvyšok telefónu si môžete dodatočne chrániť napríklad zakúpením špeciálneho krytu.  

Športové funkcie 

Je jasné, že športovci budú svoj telefón používať na monitorovanie svojich výkonov a zdravotného stavu. Na tieto účely slúžia rôzne aplikácie. Predstavíme vám niekoľko z tých najvýznamnejších. 

  • Endomondo – je jednou z najlepších aplikácií svojho druhu. Používa ju viac ako 25 miliónov používateľov a teší sa výborným recenziám. Používateľovi umožňuje monitoring rýchlosti pohybu a zaznamenávanie vzdialenosti. Výkon je potom možné podrobne sledovať a výhodou je tiež sociálny aspekt prepájajúci používateľov aplikácie. 
  • Google Fit – je trochu jednoduchšia aplikácia. V princípe funguje rovnako ako Endomondo a umožňuje vám sledovať vaše pohybové aktivity. Na tento účel využíva senzory telefónu. Je však možné integrovať do aplikácie aj rôzne fitness náramky a hodinky. 
  • Runkeeper – ako už názov napovedá, ide o aplikáciu primárne pre bežcov. V tomto ohľade ide o špičkovú aplikáciu, ktorá vyhodnocuje beh. Umožňuje tiež zdieľanie tréningových plánov a je možné ju synchronizovať so smart náramkom alebo smart watch. 
  • Runtastic Running – pomocou tejto appky je možné monitorovať a vyhodnocovať behanie. Výborná je tu možnosť nastavenia rôznych cieľov. Po nastavení vás bude aplikácia informovať o tom, čo je potrebné urobiť, aby ste cieľ v stanovenom časovom limite aj dosiahli. Nechýba tu ani sociálny aspekt a rebríčky pre najusilovnejších športovcov. 

Kapacita batérie 

Dostatočná kapacita akumulátora je pre monitorovanie a vyhodnocovanie športových aktivít kľúčová. Je veľmi dôležité, aby telefón vydržal v aktívnom móde aspoň jeden celý deň. Ideálne dva  tri. Kompaktné telefóny s menším displejom majú poväčšine menšie rozlíšenie, vďaka čomu sa znižuje aj ich energetická náročnosť.  

Vo všeobecnosti odporúčame kapacitu batérie okolo 3000 mAh. Vyššia kapacita je samozrejme prínosná, zvyšuje sa s ňou však aj hmotnosť telefónu, čomu sa chceme pri výbere smartfónu pre športovca vyhnúť. 

témy pohyb smartfón šport výdrž
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky