07.07.2020
3335 videní

Elektrické kolobežky zaplavujú ulice miest ako niektoré huby lesy a lúky po daždi. Krásne počasie a túžba vybrať sa za relaxom či povinnosťami individuálne, nie v autách a hromadných dopravných prostriedkoch, ich posúvajú do pozornosti mnohých z nás. Aké majú výhody v porovnaní s bicyklom, chôdzou či cestovaním MHD? Majú aj nejaké negatíva? Sú všetky smart?

Čo hovorí legislatíva

Ak ste ešte vlani patrili k priekopníckym nadšencom tejto zaujímavej vecičky a presúvali sa ňou z bodu A do bodu B, zákon o cestnej premávke vás vnímal ako klasického chodca. To sa v januári 2020 už zmenilo. Momentálne máte s kolobežkou rovnaké práva i povinnosti ako cyklista.

V praxi to znamená, že musíte jazdiť po cestičke pre cyklistov. Tam, kde cestička nie je, platí povinnosť pohybovať sa pri pravom okraji vozovky alebo po pravej krajnici. Po chodníku jazdiť nesmiete. Čo ďalšie treba mať na zreteli?

  • Pri zníženej viditeľnosti sa na kolobežkára vzťahuje povinnosť používať osvetlenie a reflexné prvky. Teda riadiť sa známym heslom vidieť a byť videný.
  • Deti majú mať vždy aj cyklistickú prilbu – ale pripnutú na hlave, nie prevesenú cez rameno či kormidlo kolobežky. Dospelí ju majú nosiť aspoň pri jazdení po cestách a cyklistických chodníkoch mimo miest a obcí.
  • Tolerancia alkoholu je – opäť rovnako ako u cyklistov – do 0,5 promile. Toto pravidlo je však dobré poznať celé. Má v sebe zahrnutú podmienku, pri ktorej si mnohí hovoria, že nebudú riskovať: Stanovená tolerancia alkoholu platí iba v obciach a na cestičkách pre cyklistov a iba do chvíle, kým nespôsobíte dopravnú nehodu (alebo sa nestanete jej účastníkom). Keď sa presúvate kolobežkou po okrajoch vozoviek medzi dvomi mestami, nesmiete mať v krvi nijaký alkohol.

Lepšie ako bicykel?

Elektrické kolobežky sú zaujímavou alternatívou MHD alebo aj bicyklov.

Na rozdiel od MHD jazda na nich takmer nič nestojí (platíte za samotnú kolobežku a pár drobných za nabíjanie) a nie ste pri nej priamo ohrození bacilmi iných ľudí. Či chceme, či nie, skúsenosť s vírusom COVID-19 nás naučila častejšie si klásť otázku, čím všetkým sa môžeme mimo domova nakaziť, a podľa toho sa rozhodovať.

V porovnaní s bicyklami sú kolobežky obratnejšie a jednoduchšie sa s nimi manévruje. Keďže majú kompaktné rozmery a sú skladateľné, spôsoby dopravy môžete kombinovať – autom či vlakom prísť na okraj mesta a ďalej pokračovať na kolobežke. Kolobežku si môžete vziať aj do električky či autobusu MHD. Dokonca bez toho, aby ste museli platiť lístok navyše ako v prípade bicykla. Takže ak nestíhate, časť trasy môžete ísť individuálne, rýchlejšie alebo vlastnou obľúbenou cestičkou a časť „hromadne“.

Vedeli ste?

Skladná elektrická kolobežka môže byť dobrým spoločníkom na dovolenke. Je ideálna na malé výlety do okolia destinácie, ktorú ste si vybrali. Ale pozor, na rozdiel od bicykla sa nehodí do lesov, skôr na spevnené cesty. Ak niečo podobné plánujete, vopred si naštudujte miestne pravidlá používania elektrických kolobežiek. Na zreteli majte vždy dojazd konkrétneho typu a aktuálny stav batérie.
Zdroj: nay.sk

Na prvé zamyslenie sa to tak nemusí javiť, no elektrické kolobežky nie sú v meste o nič pomalšie ako bicykle. Väčšina modelov určených do mesta má maximálnu rýchlosť 25 km/h (rýchlejšie by ste v mestskej premávke na bicykli aj tak nešli).

Dokonalé nie je nič

Samozrejme, tieto kolobežky majú aj nevýhody. Sú tiché, takže ako chodec ich za sebou nie vždy začujete. Keď sa nečakane vynoria spoza chrbta, dokážu neuveriteľne vyľakať – to im mnohí veľmi vyčítajú. Výrobcovia ich preto vybavujú zvončekmi a zvukovými signálmi.

Niektorí arogantní „tiežkolobežkári“ jazdia po chodníku, čím vyslovene obmedzujú a ohrozujú chodcov. Iní kľučkujú medzi jazdnými pruhmi na vozovke a ohrozujú seba, vodičov v autách aj ich spolucestujúcich. Tieto problémy chce tiež riešiť spomínaná novela zákona o cestnej premávke. Stačí však aj obyčajný ľudský prístup každého jedného používateľa.

K nevýhodám mnohí počítajú i to, že obzvlášť v rukách detí sa stávajú príliš pohodlným nástrojom na prepravu a oberajú ich o fyzickú aktivitu. No všimli ste si, že pre väčšie deti a najmladších dospelých sú elektrické kolobežky doslova magnetom, ktorý ich dokáže vytiahnuť od počítačových hier a virtuálnych kamarátstiev do reality? Vďaka e-kolobežkám sa fyzicky stretávajú s kamarátmi, plánujú si skutočné výlety, spoznávajú okolie svojich miest…

Náš tip:

Elektrickú kolobežku netreba vnímať ako protipól zdravého športovania. Táto kolobežka vie byť dobrým motivátorom. Pri cestách hore kopcom si k zabudovanému technologickému výkonu väčšinou vynúti aktívny silový prídavok lýtok a stehien svojho používateľa. V súčinnosti s vyplavenými endorfínmi dodáva chuť zdolávať ďalšie výzvy.

Sporný je len ich vplyv na životné prostredie. Na výrobu batérií sa používajú alkalické kovy (napr. lítium), z ktorých sa v konečnom štádiu stáva nebezpečný odpad. Ich recyklácia je energeticky náročná a je záťažou pre životné prostredie. Táto polemika sa však týka všetkých dopravných prostriedkov s elektrickým pohonom.

Na rovinu – do kopcov i mimo mesta

Elektrické kolobežky na našom trhu dosahujú maximálnu rýchlosť 10 – 50 km/h. Maximálny dojazd sa pohybuje od 10 do 70 km, takže ich nemusíte použiť iba na presun v rámci mesta. Dôležitým parametrom je aj maximálny výkon motora. Ten by mal byť vysoký, obzvlášť ak plánujete jazdiť do kopca alebo ak máte vyššiu hmotnosť. Rozumné minimum pre dospelého človeka je 300 W.

Zdroj: nay.sk

Kvalitnú kolobežku spoznáte aj podľa kotúčových bŕzd, ktoré majú silný brzdný účinok. Užitočnou funkciou je aj rekuperácia, pri ktorej kolobežku brzdí elektromotor a ten popri tom zároveň vyrába elektrickú energiu a dobíja batériu.

Čas nabíjania kolobežky závisí od kapacity batérie. Môže dosiahnuť až 8 hodín. Nemusíte však mať obavy, po vybití batérie sa môžete odrážať nohami a používať kolobežku ako klasickú. Ak nejakú práve vyberáte deťom za dobré vysvedčenie alebo na spestrenie leta, preverte si túto možnosť v opise produktu.

Funkcie rozšíri smartfón

Elektrické kolobežky, ktoré sú smart, môžete prepojiť so smartfónom pomocou bezdrôtového rozhrania Bluetooth. Výrobcovia k nim dodávajú aplikáciu, s ktorou môžete meniť nastavenia (napr. úroveň rekuperácie, automatické zapnutie svetiel) či sledovať dojazd alebo štatistiky o vašich jazdách.

Náš tip:

Skúsení kolobežkári pripomínajú, aby ste si spočiatku dobre otestovali výdrž batérie. Prvá polovica batérie sa aj v prípade najlepších modelov míňa pomalšie než druhá. Takže ak sa vám podľa kontrolky či displeja zdá, že batéria je presne v polovici, v skutočnosti je už za ňou. Možno je to aj malý trik výrobcov, ktorým sa nás snažia inšpirovať, aby sme elektrickým kolobežkám pri pobyte na čerstvom vzduchu „aktívnejšie pomáhali“, a teda odrážali sa aj silou a dynamikou nôh.

Niektoré kolobežky (Xiaomi Mi Scooter Pro) ponúkajú v mobilnej aplikácii aj možnosť uzamknutia. V tom prípade sa elektromotor zablokuje a kolobežka bude až do odomknutia nepoužiteľná.

Vyššie rady elektrických kolobežiek môžete nastavovať aj pomocou ovládacieho panela s displejom, ktorý je na kormidle. V mnohých prípadoch sa však týmto spôsobom dostanete iba k základným nastaveniam. Bez smartfónu nevyužijete všetky možnosti stopercentne.

Zdroj: nay.sk

Na internete možno nájsť aj neoficiálne aplikácie pre elektrické kolobežky. Neodborným zásahom do softvéru však môžete stratiť celú záruku od výrobcu.

Elektrická kolobežka ponúka svojmu používateľovi zážitok zo zdravého vetra vo vlasoch, no ideálne je myslieť popritom na bezpečnosť – svoju aj všetkých ostatných.

Kúpiť či požičať?

Skúsili ste si už porovnať cenu za prenájom s vlastnou investíciou? Aj na Slovensku prvé veľké mestá ponúkajú zdieľanie, krátkodobý prenájom elektrokolobežiek. Môžete si ich požičať na niekoľko minút, hodín či na celý deň. Ceny sa začínajú od 0,15 eura za minútu alebo okolo 25 eur na deň. Pri kúpe vlastnej kolobežky treba počítať s počiatočnou investíciou od 300 eur. Po prepočte sa vám pri intenzívnom jazdení môže cena vrátiť už za 12 dní. Prenájom má význam občas alebo v krátkych časových intervaloch, ale aj v týchto prípadoch je cena za minútu vyššia než napríklad v prípade lístkov na MHD.

Ak vás láka vyskúšať si smart kolobežku, nezabudnite, že prenajatú treba vždy vrátiť na určené miesto. Nehádžte ju do trávy, nenechávajte ležať v strede chodníka. Keď si kolobežku kúpite, buďte slušní a ohľaduplní voči ostatným ľuďom. Nedisciplinovanosť je pre správcov miest logickým signálom, aby používanie elektrolobežiek prísne regulovali.

témy elektrické kolobežky smart smart kolobežky
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky