29.07.2020
2730 videní

Powerbank nie je pravé smart zariadenie, dokáže byť však jeho praktickým pomocníkom. Náhradný zdroj energie pre mobil, tablet či navigáciu GPS oceníte všade tam, kde by ste márne hľadali elektrickú zásuvku. Vravíte si, že nepotrebujete „byť na telefóne“ ešte aj v prírode? Je to skôr naopak: istota „zadných vrátok“, spojenia s okolitým svetom, sa hodí obzvlášť na málo známych miestach. Ponúkajú ju powerbanky, ale i zariadenia, ktoré nabíjajú vďaka slnku a jeho lúčom.

Nielen na zábavu

Veľa ľudí využíva smartfóny na neustále delenie sa o zážitky z ciest či zo športových aktivít. Byť online je súčasťou ich života. Smartfón, tablet, príručná navigácia GPS či svietidlo – všetko sú to užitočné vecičky. A ich vybitie môže nepríjemne prekvapiť – turistov, cestovateľov, cyklistov, športovcov, rodinky s deťmi na výletoch v prírode. Najhoršie sú situácie, keď potrebujete pomoc – či už ste zablúdili v lese, alebo nebodaj utrpeli úraz – a civilizácia je v nedohľadne.

Powerbank je náhradný zdroj energie, ktorú uchováva vo svojich akumulátoroch. Pred cestou si ho jednoducho nabijete. Ako smartfón. Potom z neho môžete napájať, resp. nabíjať všetko, čo má vhodný konektor (najčastejšie USB): smartfón, tablet, smart hodinky, bezdrôtové reproduktory, ale aj notebook. Čo všetko sa pred kúpou záložnej nabíjačky oplatí vedieť?

Batéria i pomocná elektronika

Externé powerbanky majú niekoľko súčastí:

  • Batéria – Skladá sa z akumulátorov, najčastejšie sa používajú lítiovo-iónové (Li-Ion) alebo lítiovo-polymérové (Li-Pol). Li-Pol sú síce drahšie, majú však menšie rozmery i nižšiu hmotnosť ako Li-Ion porovnateľnej kapacity.
  • Vstavaná elektronika – Mení napätie batérie na napätie vhodné na nabíjané zariadenia. V prípade USB portu je to 5 V či o niečo viac pri funkcii rýchleho nabíjania, v prípade notebookov to môže byť až 20 V. Ďalej zabezpečuje šetrné nabíjanie powerbanku tým, že mení napájacie napätie na napätie vhodné na nabíjanie batérie. Okrem toho má na starosti ochranu powerbanku i batérie pred prehriatím, skratom, prepätím, prebíjaním či hlbokým vybíjaním. Všetky tieto situácie totiž môžu skrátiť životnosť Li-Ion a Li-Pol akumulátorov alebo ich nenávratne poškodiť.
  • Puzdro – Telo lacnejších powerbankov je vyrobené z plastu. Ak chcete powerbank používať pri turistike či outdoorových aktivitách, mali by ste voliť odolnejšie varianty vyrobené z hliníka. V e-shopoch nájdete aj externé nabíjačky so zvýšenou odolnosťou voči pádom, prachu či vlhkosti.
  • Displej alebo indikačná LED – Môžu zobrazovať zostávajúcu kapacitu či rôzne poruchy, ale aj iné prevádzkové stavy.
Zdroj: nay.sk

Ach, tie konektory…

Nabíjanie powerbanku väčšinou zaisťuje konektor typu mikro-USB, USB-C prípadne Lightning (používaný v nabíjačkách zariadení Apple). Niektorí výrobcovia však používajú vlastné napájacie konektory a k powerbankom pribaľujú samostatný nabíjací adaptér do bežnej 230 V zásuvky, prípadne adaptér do automobilovej 12 V zásuvky.

Powerbanky sú najčastejšie vybavené výstupnými konektormi typu USB. Pomocou vhodného kábla s nimi teda môžete nabíjať smartfóny, tablety, smart hodinky, hudobné prehrávače, bezdrôtové slúchadlá či reproduktory a iné zariadenia vybavené USB konektormi. Pre moderné smartfóny, tablety či niektoré notebooky sú určené konektory typu USB-C, ktoré sa už takisto stávajú štandardnou výbavou prenosných nabíjačiek.

Nie každý notebook však nabíjanie cez USB-C podporuje. V tom prípade budete musieť siahnuť po powerbanku s klasickým okrúhlym DC konektorom, akým sú vybavené originálne nabíjacie adaptéry notebookov. Keďže DC konektory, ale aj napájacie napätia bývajú pri notebookoch rôzne, väčšina powerbankov má pribalené príslušné redukcie a ponúka možnosť voľby výstupného napätia.

Dôležitý je aj počet konektorov – jedným konektorom môžete nabíjať súčasne iba jedno zariadenie. Na niektorých powerbankoch preto nájdete 2, 3 či viac konektorov.

Najdôležitejšia je kapacita

Najdôležitejším parametrom je kapacita batérie. Tá určuje, ako dlho vydrží powerbank napájať jednotlivé zariadenia. Zároveň však platí, že powerbank s vyššou kapacitou sa bude aj sám dlhšie nabíjať (pokojne aj 6 či viac hodín). Pochopiteľne, čím vyššia kapacita, tým väčšie rozmery a tým vyššia hmotnosť powerbanku. Všetky údaje týkajúce sa kapacity čítajte pri výbere a kúpe powerbanku pozorne, prípadne si nechajte poradiť odborne zaškoleným predajcom či jeho personálom. Je v tom totiž dosť fyziky – fyzikálnych veličín a premenných.

Kapacita batérie externej nabíjačky sa udáva v miliampérhodinách (skratka mAh), prípadne vo watthodinách (Wh).

Medzi týmito jednotkami platí nasledujúci vzťah:

  • kapacita v mAh: 10 000 mAh = 10 Ah,
  • napätie batérie je obvykle 3,7 V,
  • teda kapacita vo Wh: 10 Ah × 3,7 V = 37 Wh.

Kapacita v mAh, ktorú nájdete v špecifikácii powerbanku, udáva kapacitu samotnej batérie (ktorá má väčšinou napätie 3,7 V). Keďže na napájanie zariadení cez USB musí byť napätie zvýšené na 5 V alebo viac, využiteľná kapacita, ktorá bude k dispozícii pre napájané zariadenie, bude nižšia:

37 Wh : 5 V = 7,4 Ah = 7 400 mAh.

Určité množstvo energie spotrebuje aj elektronika, ktorá zabezpečuje premenu napätia. Ak počítame s bežnou účinnosťou 80 %, dostaneme:

37 Wh × 0,80 = 29,6 Wh.

Teda využiteľná kapacita na nabíjanie cez USB po započítaní strát:

29,6 Wh : 5 V = 5,92 Ah = 5 920 mAh.

A to sme zatiaľ nezapočítali straty v elektronike v samotnom napájanom, resp. nabíjanom zariadení. Využiteľná kapacita v mAh bude ešte menšia, ak budete napájať zariadenia s vyšším napätím (napr. notebooky).

Samozrejme, skutočná kapacita batérie sa fyzicky nemení. No ako vidíte, počet nabití daného zariadenia nie je možné jednoducho prepočítať porovnaním kapacity jeho batérie v mAh s kapacitou batérie powerbanku v mAh. Lepšie je všímať si údaj vo Wh, prípadne si to prepočítať. Pri napájaní, resp. nabíjaní zariadení cez USB kalkulujte s využiteľnou kapacitou v mAh okolo 50 – 60 percent oproti udávanej kapacite.

Na trhu nájdete powerbanky s kapacitou cca 2 500 – 50 000 mAh. Najmenšie powerbanky s kapacitou do 10 000 mAh vám budú stačiť ako záložný zdroj pre smartfón. Ak budete chcieť nabíjať tablety či notebooky, rozumným minimom je aspoň 20 000 mAh. To isté platí o nabíjaní mobilu na viacdňových výletoch, ak nechcete so sebou „ťahať“ aj klasickú nabíjačku a dúfať, že niekde predsa len bude k dispozícii voľná zásuvka.

Vedeli ste?

Ak potrebujete niekoľkonásobne viac energie, môžete siahnuť po tzv. nabíjacích staniciach. Oproti klasickým powerbankom môžu mať až 10-násobnú kapacitu. Tomu však zodpovedajú aj násobne vyššie rozmery, hmotnosť a cena.

Ďalšie parametre a funkcie powerbankov

Pre dostatočne rýchle nabíjanie smart zariadení je dôležitý nabíjací prúd, resp. výkon. Bežné USB porty dosiahnu max. 5 V a prúd 2 A, čo postačí na nabíjanie smartfónov, smart hodiniek či inej drobnej elektroniky.

Vysokú rýchlosť nabíjania cez USB môže powerbank dosiahnuť využitím technológie Quick Charge, Fast Charge alebo podobnej. Vďaka nej môže napätie na USB porte zvýšiť na 9 V či 12 V, prípadne ešte viac, pričom prúdy môžu dosiahnuť aj vyše 3 A.

Majte však na pamäti, že nie všetky externé nabíjačky podporujú rýchle nabíjanie. Vždy si pozorne prečítajte špecifikáciu konkrétneho modelu. Nezabúdajte ani na to, že prúd, a teda i výkon sa pri nabíjaní delia medzi všetky súčasne nabíjané zariadenia.

Ak budete powerbank používať intenzívne, mali by ste brať do úvahy aj životnosť batérie. Väčšinou sa pohybuje v stovkách nabíjacích cyklov. Nie všetci výrobcovia ju však pri svojich produktoch udávajú.

Alebo radšej bez káblov?

Niektoré powerbanky sú vybavené aj funkciou bezdrôtového nabíjania. To však nemá príliš praktický význam, hádam okrem toho, že so sebou nemusíte nosiť napájací kábel k nabíjanému zariadeniu. Pri bezdrôtovom nabíjaní však vznikajú zbytočné straty, ktoré powerbank rýchlejšie vybijú. Viac informácií o bezdrôtovom nabíjaní sme priniesli v samostatnom článku.

Užitočnou funkciou powerbankov je aj pass-through nabíjanie. Pri ňom môžete súčasne nabíjať powerbank a zároveň aj zariadenia k nemu pripojené, čo nie je pri každom powerbanku samozrejmosťou.

Pomôže aj slnko

Tzv. solárne powerbanky majú oproti tým bežným zabudovaný solárny panel. Ten môžete využiť na dobíjanie powerbanku zo slnka. Solárne panely majú však v tomto prípade relatívne malú plochu, a teda aj nízky výkon. Pohybuje sa na úrovni niekoľkých wattov. Ten sa ešte znižuje so slabnúcim slnečným žiarením – v lete v momente, keď sa zamračí. Dobíjanie solárneho powerbanku je teda podstatne pomalšie.

Alternatívou môžu byť skladacie solárne panely. Dodajú vyšší výkon – na úrovni desiatok wattov –, takže dokážu nabiť aj powerbanky pre väčšie zariadenia ako tablety či notebooky. Treba však rátať s tým, že hoci sú skladacie, v batožine predsa len zaberú dosť miesta.

Potrebujem powerbank?

Využívanie powerbanku závisí od toho, ako dlho budete tráviť čas mimo civilizácie, akej dobrodružnej, riskantnej alebo napríklad aj vedeckej činnosti sa budete venovať a aké elektronické zariadenia tam chcete či potrebujete využívať. Funkčný mobilný telefón je minimum a základ, ktorý môže zachrániť zdravie aj život.

Pamätajte si, že vo vysokohorských polohách, ale i v hlbokých roklinách a tiesňavách s premenlivým signálom sa vybíja rýchlejšie. Neoberte sa ľahkovážne o šancu privolať si v núdzi včas pomoc. Ceny powerbankov, ktoré sa začínajú pod desiatimi eurami, sú v porovnaní s tým zanedbateľné.
V prípade, že vám powerbank v batohu pri jednodňovom výlete naozaj prekáža, určite sa ešte skôr, ako vyrazíte z domu alebo odídete od auta na parkovisku, uistite – pokojne aj dva- či trikrát –, že máte telefón doplna nabitý.

Náš tip:

Či už cestujete za letnými zážitkami s powerbankom, alebo bez neho, nezabudnite na osvedčené pravidlo povedať o svojich dovolenkových plánoch niekomu z najbližších. Cieľ, termín odchodu, termín príchodu… Ak sa čokoľvek zmení, pošlite im aspoň správu. Nech sa o vás nemusia strachovať.
témy externá nabíjačka prenosná nabíjačka powerbanky powerbank 20 000 mAh powerbank 10 000
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky