24.10.2019
8812 videní

Fitness náramky sú kompaktné zariadenia, ktoré z trhu takmer vytlačili klasické vreckové krokomery. Oproti nim vám poskytnú omnoho viac funkcií, no na rozdiel od tzv. športových hodiniek (športtesterov) je ich výbava chudobnejšia, aj keď cena často iba zlomková. V článku sme sa pozreli na ich funkcie, vlastnosti a slabé i silné stránky.

Na celý deň i celú noc

Fitness náramky sú vďaka svojim kompaktným rozmerom a úzkemu tvaru určené na celodenné nosenie. Tie najmenšie sú široké iba 20 mm a dosahujú hmotnosť pod 30 g. Na rozdiel od klasických či športových hodiniek, vás teda pri ohýbaní zápästia nebudú tlačiť a nemusíte ich z ruky odkladať ani pred spaním.

Väčšina modelov je tvorená dvoma časťami – samotným zariadením s elektronikou a odnímateľným náramkom, ktorý môžete v prípade poškodenia jednoducho vymeniť za druhý. Náramky sa vyrábajú v rôznych farebných prevedeniach najčastejšie z mäkčeného plastu či silikónu.

Zdroj: nay.sk

Každý fitness náramok znesie kontakt s kvapkami vody pri umývaní rúk či pri daždi. Tieto modely výrobcovia označujú ako vodoodolné – dajte si ale pozor na mydlá či iné čistiace prostriedky, ktoré by mohli povrch remienka narušiť.

Pri vodotesných modeloch výrobcovia spravidla udávajú max. hĺbku ponorenia či tlak vodného stĺpca. Túto hodnotu ale berte iba ako orientačnú. V praxi sú náramky s vodotesnosťou 30 m (3 ATM) vhodné iba na sprchovanie, pre kúpanie či rekreačné plávanie siahnite po modeloch s vodotesnosťou aspoň 50 m (5 ATM), pre výkonnostné plávanie či šnorchlovanie budete potrebovať 10 ATM.

Bez smartfónu iba základné funkcie

Napriek tomu, že na trhu nájdete desiatky modelov fitness náramkov s rôznymi stupňami výbavy, takmer žiadny z nich nevyužijete naplno bez prepojenia so smartfónom. Ich ovládanie je spravidla riešené dotykovým displejom, ktorý môže byť monochromatický (jednofarebný) či viacfarebný. Vďaka malým rozmerom displeja je ale ovládanie i zobrazovanie údajov pomerne nepraktické a neprehľadné. Spravidla pri ňom máte tiež obmedzený prístup k podrobnejším nastaveniam náramku.

Problémom niektorých modelov býva tiež náročnejší prístup k niektorým často využívaným funkciám – v praxi sa tak môže stať, že ak pôjdete napr. behať, budete musieť príslušný režim hľadať hlboko v menu. Tu prichádza na rad už spomínané prepojenie so smartfónom, ktoré prebieha bezdrôtovo prostredníctvom technológie Bluetooth (je ňou vybavený každý smartfón).

V smartfóne si potom môžete pomocou aplikácie dodanej výrobcom zobrazovať namerané dáta v prehľadných grafoch, prípadne meniť podrobné nastavenia náramku.

Zdroj: nay.sk

Aplikácie od výrobcov lacnejších fitness náramkov spravidla nie sú príliš prepracované a užívateľsky prívetivé, odporúčame preto, aby ste si pred kúpou prezreli ich recenzie. Niektoré náramky podporujú aj prepojenie so známymi fitness aplikáciami tretích strán.

Väčšina fitness náramkov podporuje Android a iOS (Apple) zariadenia staré aj niekoľko rokov, pred kúpou si ale pre istotu preverte kompatibilitu náramku s vašou verziou operačného systému.

Základom je krokomer, bonusom GPS

V mnohých magazínoch o zdravej výžive často čítate, že by ste mali prejsť aspoň 5 000 krokov denne. Nechajme na chvíľu bokom teórie, ako k tomuto číslu rôzni odborníci prišli, podstatné je, že by ste sa v záujme vlastného zdravia mali každý deň hýbať. A fitness náramky sú na motiváciu k pohybu ako stvorené. Práve meranie počtu prejdených krokov je ich základnou funkciou.

Pomocou akcelerometra a gyroskopu, čo sú senzory sledujúce pohyb a náklon náramku, dokáže náramok zaznamenať pohyb pri rôznych druhoch aktivít a športov (beh, cyklistika, plávanie, lyžovanie, fitness, posilňovanie a pod.). Nemusíte sa teda zamerať iba na chôdzu či beh, pokojne si zvoľte aktivitu, ktorá vás baví.

Pokiaľ radi striedate rôzne športy, bude pre vás užitočnou funkcia automatickej detekcie pohybovej aktivity, vďaka ktorej budete mať záruku, že každý váš pohyb počas dňa bude zaznamenaný. Meranie počtu krokov je pomerne presné, chyba sa môže pohybovať v rádoch niekoľkých percent, s prejdenou vzdialenosťou je to ale horšie.

Zdroj: nay.sk

Ak ju chcete merať presnejšie než podľa počtu krokov, budete musieť využiť už spomínanú aplikáciu, ktorá trasu zaznamená pomocou GPS senzora v smartfóne. Ten dokáže zachytiť aj údaje o vašej aktuálnej či priemernej rýchlosti a prevýšenie, ktoré ste prekonali. Celú vašu trasu potom aplikácia zakreslí do mapy. Drahšie modely fitness náramkov mávajú GPS senzor vstavaný, údaje o rýchlostiach či prevýšení vám teda poskytnú aj bez prepojenia so smartfónom.

Trénujte so správnou tepovou frekvenciou

Či už chcete schudnúť pár kilogramov, alebo zlepšiť vytrvalosť, mali by ste vykonávať pohyb v správnom rozmedzí tepovej frekvencie. Tú vám zmeria takmer každý model fitness náramku a mnohé vás tiež upozornia vibrovaním na prekročenie vami nastavenej hodnoty.

Väčšina aplikácií k náramkom vám tiež zobrazí v prehľadnom grafe, kedy ste boli v tzv. aeróbnej a anaeróbnej zóne, kedy ste mali správny pulz, atď. Niektoré modely na to využívajú optické senzory na spodnej strane náramku, ktoré sledujú a vyhodnocujú pohyb kapilárnych ciev pri zápästí. Táto metóda je menej presná a najlepšie funguje, keď sa trochu zahrejete a ruky sa vám mierne spotia.

Ak si potrpíte na presné meranie pulzu, siahnite po modeloch s tzv. hrudným pásom, ktorý sleduje priamo odozvu srdca. Pás sa k náramku pripája bezdrôtovo, buď pomocou technológie Bluetooth alebo ANT+. Dajte si ale pozor na kompatibilitu – náramok musí pripojenie konkrétneho modelu hrudného pásu podporovať.

Zdroj: nay.sk

Vašu snahu o schudnutie podporí fitness náramok tiež počítaním spálených kalórií. Údaje sa počítajú podľa vašej hmotnosti, prejdenej vzdialenosti či pulzu, takže ide skôr o orientačné hodnoty.

S fitness náramkom k lepšiemu spánku

Vďaka vstavaným senzorom pohybu dokáže fitness náramok monitorovať kvalitu vášho spánku. Na základe vašich pohybov počas noci sleduje, ako dlho spíte hlbokým spánkom. Zhromaždené údaje zobrazí v aplikácii v prehľadných grafoch, na ktorých uvidíte, či je vás spánok dostatočne kvalitný.

Aplikácia vám tiež dá odporúčania, ako spánok zlepšiť. Niektoré modely disponujú aj funkciou inteligentného budíka, ktorý vystihne dobu, keď nespíte hlbokým spánkom a prebudí vás hoci o niekoľko desiatok minút skôr ako v nastavenom čase, no budete sa cítiť sviežo a odpočinuto.

Hodiny, stopky i notifikácie

Samozrejme, fitness náramok vám poslúži aj ako bežné digitálne hodinky. Okrem zobrazenia aktuálneho času môžete využiť aj stopky, na niektorých modeloch s nastavením časových intervalov pre intervalový tréning. Pri spojení so smartfónom vám náramok zobrazí aj aktuálne údaje o počasí či dokonca notifikácie zo smartfónu. Vybrané modely vám umožnia tiež ovládať niektoré funkcie smartfónu, ako napr. prehrávanie hudby. Fitness náramok tak dokáže do určitej miery nahradiť aj smart hodinky.

Nabiť ich postačí každý druhý týždeň

Fitness náramky sú spravidla vybavené zabudovanými nabíjateľnými akumulátormi. Tie síce nemajú veľkú kapacitu, no i tak dokážu fitness náramok udržať nabitý pokojne aj týždeň či dva. Samozrejme, doba prevádzky vždy závisí od toho, ako intenzívne náramok využívate. Výdrž akumulátora znižuje prepojenie so smartfónom, s hrudným pásom či intenzívne využívanie vstavaných senzorov pri športoch. Výdrž tiež skracuje využívanie vstavaného GPS senzora (pri drahších modeloch, ktoré sú ním vybavené).

Fitness náramok či športové hodinky?

Fitness náramky sú určené nielen rekreačným športovcom, ale všetkým aktívnym ľuďom, bez ohľadu na vykonávanú pohybovú činnosť. Ich hlavnou prednosťou je niekoľkonásobne nižšia cena a niekoľkonásobne dlhšia výdrž na jedno nabitie oproti športovým či smart hodinkám. Daňou za cenu sú však obmedzené funkcie (chýba napr. vstavaný GPS senzor, zobrazovanie mapy či plnohodnotné ovládanie smartfónu). Ak sa radíte medzi aktívnych priaznivcov extrémnych športov, budú pre vás vhodnejšie práve športové hodinky (nazývané aj športtestery), ktoré sú omnoho odolnejšie a vhodnejšie pre zimné či vodné športy.

Zhrnutie

  • fitness náramky sú vhodné na monitorovanie každodennej pohybovej aktivity,
  • využijete ich, ak rekreačne športujete alebo sa intenzívne pohybujete,
  • sú tenké a ľahké, môžete ich nosiť celý deň i v noci,
  • na využitie ich plného potenciálu ich musíte prepojiť so smartfónom,
  • náramky spočítajú vaše kroky, prejdenú vzdialenosť, spálené kalórie, zmerajú vašu tepovú frekvenciu a upozornia vás, keď prekročíte jej zvolenú hodnotu,
  • na základe vašich pohybov v noci vyhodnotia kvalitu vášho spánku,
  • všetky zhromaždené údaje zobrazia pomocou prehľadných grafov v príslušnej aplikácii,
  • samozrejmosťou sú aj funkcie ako hodinky, stopky či budík,
  • akumulátory niektorých modelov vydržia až 2 týždne,
  • náramky sú spravidla vodotesné, nie sú ale vhodné na intenzívne šnorchlovanie či potápanie,
  • pre extrémnych športovcov sú vhodné skôr športové hodinky (tzv. športtestery), ktoré sú odolnejšie, majú bohatšiu výbavu, no sú niekoľkonásobne drahšie.

témy výdrž fitness náramok funkcie GPS senzor krokomer
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky