02.09.2019
3753 videní

Žijeme v smart dobe. Tento trend sa prejavil aj v segmente hodiniek, kde na scénu prichádza čoraz viac takýchto zariadení. Vývoju smart watch sa venujú giganti ako Apple a Samsung, ale aj menej známi a menší výrobcovia. V zásade ide o hodinky, ktoré disponujú rôznymi aplikáciami a funkciami.  

Prečo smart hodinky? 

Prečo je výhodné uprednostniť smart hodinky pred ich klasickým ekvivalentom? Odpoveďou na túto otázku je fakt, že tieto hodinky dokážu šetriť čas. Práve šetrenie času je hlavným lákadlom, ktorým chcú zaujať zákazníkov.  

Umožňujú totiž napríklad rýchlu kontrolu prichádzajúcich správ, telefonovanie, ovládanie hudby a mnoho ďalšieho. Stačí jeden pohľad na zápästie, pár dotykov a máte prístup k širokej škále funkcií. 

Ako si správne vybrať smart hodinky? 

Aby ste si vedeli odpovedať na túto otázku nepotrebujete žiadne obšírne príručky a návody. Stačí vám poznať základné parametre, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri výbere. Ak si dáte pozor na tieto parametre, potom si môžete byť istý svojim výberom.  

Kompatibilita 

Smart hodinky, ktoré nebudú schopné komunikovať s vaším smartfónom, sú vám úplne na nič. Venujte preto dostatočnú pozornosť kompatibilite hodiniek s vašimi smart zariadeniami.  

Príkladom tejto problematiky môžu byť hodinky Apple. Tie budú pracovať iba s iPhonom. Pri výbere, preto vždy zohľadnite operačný systém svojich smart zariadení a prispôsobte tomu model smart hodiniek. 

Displej 

Všetky informácie, ktoré hodinky budú poskytovať, nájdete na displeji. Takmer všetka interakcia, ktorú so zariadením budete mať, bude prebiehať pomocou displeja. Je preto dobré venovať displeju pozornosť. 

Najčastejšie sa predávajú smart hodinky s LCD alebo OLED displejom. Variantami OLED displejov sú AMOLED, POLED a PMOLED. Tieto displeje poskytujú možnosť zobrazovania obsahu vo veľmi dobrej kvalite. Reprodukcia farieb je na výbornej úrovni, rovnako ako aj jas. 

Ovládanie 

Ako sme naznačili vyššie, ovládanie smart hodiniek sa deje prostredníctvom dotykového displeja. Pri niektorých modeloch ale nájdeme na stranách aj rôzne tlačidlá. Šikovným spôsobom ovládania je rýchly pohyb zápästia. 

Rôzne inovatívne formy ovládania sú výsledkom snahy jednotlivých výrobcov odlíšiť sa od konkurencie. Neustále tak na trh pribúdajú nové ovládacie mechanizmy. Aby sme uviedli príklad, tak napríklad Apple hodinky majú ovládací prvok v podobe kolieska na strane displeja. Koliesko má funkciu tlačidla a jeho otáčanie funguje ako zoom.  

Upozornenia 

Podstatnou úlohou smart hodiniek je aj notifikácia na prichádzajúce hovory, prípadne emaily alebo rôzne formy správ. Najčastejšie je táto notifikácia robená prostredníctvom rýchleho vibrovania na zápästí. Vďaka tomu si viete skontrolovať, či je potrebné okamžite reagovať. Vynikajúca je tiež možnosť integrácie sociálnych sietí. Inteligentné hodinky vás tak budú upozorňovať aj na dianie na Facebooku, Instagrame a Twitteri. 

Regulácia notifikácií je tiež výborným spôsobom ako selektívne vyberať, ktoré upozornenia sa zobrazia na hodinkách. 

Zdroj: nay.sk

Aplikácie 

Smart hodinky by neboli smart, nebyť dostupných aplikácií. V súčasnosti sú používateľovi dostupné tisíce aplikácií. Najväčší počet aplikácií je prístupný pre používateľov Apple. Nájdete tu viac ako 20 000 aplikácií. Trochu pozadu je Android, no aj tento operačný systém ponúka veľké množstvo appiek. 

Použitie na fitness 

Ruka v ruke s aplikáciami idú aj rôzne fitness funkcie. Tie ocenia najmä ľudia žijúci aktívne.  

Meranie tepovej frekvencie je zásadná funkcia pre každého športovca. Tento dôležitý údaj sa získava dvoma spôsobmi: 

  • Odmeranie priamo zo zápästia – je menej presné a lacnejšie. 
  • Meranie pomocou hrudného pásu – je presnejšie, no drahšie.

Zaznamenávanie a monitoring tréningových zón je ďalšou dôležitou funkciou. Je tu potrebné nastaviť pásma tepovej frekvencie. Prekročenie tepovej zóny je sprevádzané notifikáciou, vďaka čomu je používateľ schopný mať prehľad o svojom výkone. 

GPS dokáže sledovať vzdialenosť, rýchlosť pohybu a tempo. GPS je integrálnou súčasťou každého moderného sporttestera. 

Výpočet spálených kalórií poteší predovšetkým záujemcov o chudnutie. Vďaka nemu môže mať používateľ predstavu o počte spálených kalórií behom cvičenia. 

Zdroj: nay.sk

Výdrž a nabíjanie batérie 

Celková výdrž batérie pri smart hodinkách býva jeden až dva dni. Mnohé modely majú však skôr jednodňovú výdrž. Pre mnohých užívateľov je každodenné nabíjanie otravné. Odporúčame vám preto sledovať tento parameter a prispôsobiť ho svojim vlastným preferenciám.  

Tip na záver

Na záver článku vám prinášame tip na vynikajúci sporttester. Je ním POLAR M430. Tieto smart hodinky sú skvelou voľbou pre každého aktívneho človeka. Za priaznivú cenu dokážu zaznamenávať tep na zápästí a disponujú tiež rôznymi tréningovými funkciami. Nechýba tu ani GPS snímač na zaznamenávanie prejdenej vzdialenosti a pod. Na jedno nabitie vydržia hodinky až 30 hodín. 
témy šport aplikácie fitness štatistika
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Redakcia, 24.01.2020
Dobrý deň, Roman, na šport sú dobré Garmin, ale majú menej smart funkcií. Dá sa s nimi platiť (nie so všetkými modelmi), dostanete aj notifikácie z telefónu, ale nedá sa ne odpovedať. Majú dlhú výdrž batérie, ale treba pamätať na to, že za značku sa platí. Ak vás zaujíma dobrý pomer ceny a výkonu, pozrite sa na Xiaomi a Huawei, pri ktorých platí to isté ako o hodinkách Garmin, akurát s nimi nie je možné platiť. Ak ste skôr technický typ a záleží vám na smart funkciách, pozrite si ponuku značky Samsung. Pri nich však treba počítať maximálne s trojdňovou výdržou batérie na jedno nabitie. V každom prípade, nekupujte si hodinky iba cez e-shop. Choďte si ich najskôr pozrieť a "ochytať" do kamenného obchodu. Tím smartamagazin.sk.
Roman Mihálka, 22.01.2020
Dobrý deň! Dáte mi Váš TIP na smart hodinky a mali by byť: kompatibilné s androidom som športovec a stále v pohybe veľa cestujem s mojim divadlom Vopred ďakujem! Roman
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky