05.03.2020
9095 videní

Garmin a Suunto vyrábajú športové hodinky pre náročných. V čom sa líšia „filozofie“ najväčších rivalov a čo majú spoločné? Ktoré hodinky môžu byť vhodné práve pre vás?

Suunto iba do prírody, Garmin aj do spoločnosti

Garmin i Suunto sú výrobcovia, ktorí sa pri hodinkách zameriavajú viac na športové než na inteligentné funkcie. Obe značky však k tejto výzve pristupujú inak.

V portfóliu spoločnosti Garmin nájdete hodinky od robustnejších športových (produktový rad Garmin Fénix) až po elegantné modely, za ktoré sa nebudete hanbiť v žiadnej spoločnosti. Niektoré majú priam minimalistický dizajn (modely Garmin Vívomove). Pri zbežnom pohľade by mnohým nenapadlo, že sú určené športovcom.

Zdroj: nay.sk

Suunto sa k športu a outdoorovým aktivitám priznáva v plnom rozsahu. Väčšinu ich produktového portfólia tvoria robustnejšie modely (Suunto 9, Suunto Ambit3 Peak či Suunto Spartan Sport Wrist). I keď sú medzi nimi aj kúsky s uhladenejším dizajnom (Suunto Fitness), eleganciu značky Garmin zďaleka nedosahujú.

Zdroj: nay.sk

Čo sa týka materiálov samotných hodiniek, pri oboch značkách sa líšia od modelu k modelu. Používajú sa moderné plasty, imitácia kože, pravá koža, kovy i drahé kovy, odolné sklá. Lacnejšie majú telá z nehrdzavejúcej ocele a displeje ukryté za chemicky tvrdeným sklom. Drahšie sú vyrobené z odolnejších materiálov – telo s prímesou titánu a zafírové sklíčko. Väčšina športových hodiniek oboch výrobcov je vybavená silikónovými remienkami. Mnohí majitelia ich radi obmieňajú – buď vzhľadom na vyššiu odolnosť, alebo pre jedinečný vzhľad. Náhradné remienky kúpite cez internet aj v hodinárstvach.

Aké presné mapy potrebujete?

Značka Suunto používa pri väčšine modelov lepšie GPS čipy. Ich prednosťou je, že:

  • signál vyhľadajú veľmi rýchlo – ak športujete, viete, aké nepríjemné je po spustení tréningu postávať na mieste a čakať na „nabehnutie“ GPS;
  • signál je zároveň silnejší – je to obrovská výhoda pri behaní či bicyklovaní v hustom lese aj pri turistike v hlbších roklinách.

Okrem GPS majú hodinky Suunto presnejší aj výškomer a barometer.

Väčšina hodiniek Suunto však pri navigácii zobrazuje iba trasu v podobe krivky a jednotlivé body záujmu. Okolitý terén nevidíte. Ak sa zamotáte v málo známom prostredí, situáciu vám neuľahčia. No práve v tomto smere urobil výrobca veľký krok vpred – novinka Suunto 7 zobrazuje podrobné mapové podklady vrátane vrstevníc.

Garmin mal v tejto oblasti doposiaľ výraznú prevahu – mapové podklady zobrazuje väčšina ich hodiniek vyššej triedy.

Plánovanie trasy je pri oboch značkách podobné – prebieha cez príslušné mobilné aplikácie alebo webové rozhranie.

Čo zdravotné údaje a výdrž batérie?

Takmer každý model strednej a vyššej triedy oboch značiek je vybavený optickým senzorom na meranie tepu zo zápästia. Modely Suunto merajú presnejšie. Ak však požadujete absolútne seriózne hodnoty, nevyhnete sa použitiu hrudného pása. Ten meria tep priamo na základe elektrických impulzov srdca.

Niektoré športové hodinky Garmin – séria Fenix či modely Forerunner 245, Forerunner 945 alebo Vívoactive 4 – dokážu merať aj nasýtenie krvi kyslíkom. Táto funkcia sa hodí pri vysokohorskej turistike a následnej aklimatizácii vo vyšších nadmorských výškach. Suunto túto funkciu ponúka iba pri hodinkách pre potápačov. Tie však majú iné funkcie a na bežné športy nie sú práve ideálne.

Kvalita displeja je spravidla záležitosťou konkrétneho modelu hodiniek.

Aj výdrž batérie závisí od konkrétneho modelu. Ak je to pre vás obzvlášť dôležitý údaj, pozrite si modely Suunto Ambit3 Peak a Suunto 9 Baro. Pri minútovom intervale aktualizácie GPS vydrží prvý model 200 a druhý 120 hodín.

Vo všeobecnosti je dobré vedieť, že výrobcovia predlžujú výdrž batérií v športových hodinkách tým, že „natiahnu“ časový interval aktualizácie údajov z GPS. Tieto šetriace režimy ponúkajú obe značky. Garmin Fenix 6 Pro vydrží v tzv. expedičnom móde údajne až 336 hodín, avšak s intervalom aktualizácie GPS niekde medzi 15 – 90 minútami. Na prvý pohľad to nestačí ani na turistiku. Je to však „poistka“ určená pre krajné, kritické situácie, čiže situácie spojené s otázkou prežitia človeka, ktorý sa stratí na neznámom alebo odľahlom mieste.

Máte radi individualitu a vymoženosti doby?

Značka Garmin používa vo svojich hodinkách vlastný operačný systém, nazvaný Connect IQ. Napriek tomu, že je uzavretý, dovolí vám upraviť si vzhľad hodiniek stiahnutím desiatok druhov ciferníkov. Môžete doň aj doinštalovať aplikácie. Na výber ich máte zatiaľ 14 (marec 2020). Jeho veľkou výhodou je podpora platenia hodinkami prostredníctvom služby Garmin Pay. Platby hodinkami však podporuje iba niekoľko slovenských bánk.

Zdroj: nay.sk

Suunto pre svoje modely využívalo aj vlastný uzavretý operačný systém. Žiaľ, dodatočné aplikácie ste do hodiniek sťahovať nemohli a aj ciferníkov bolo na výber iba zopár. Chýbala aj platba hodinkami (nič také ako Suunto Pay neexistuje).

Suunto chce znova zaujať

Pre nový rad Suunto 7 sa výrobca rozhodol použiť procesor Qualcomm Snapdragon Wear 3100. To mu umožnilo vybaviť hodinky otvoreným operačným systémom Wear OS (kedysi Android Wear) od Googlu.

Keďže ide o dosť rozšírený systém, do hodiniek môžete sťahovať desiatky doplnkových aplikácií a stovky ciferníkov. Okrem toho vám Wear OS prináša:

  • offline Google mapy s pokynmi,
  • možnosť využívať hlasového asistenta Google Assistant,
  • prehrávanie hudby priamo z hodiniek bez smartfónu,
  • bezkontaktné platby hodinkami pomocou služby Google Pay – pozor, ani túto službu nepodporuje každá banka.

Modelom Suunto 7 sa výrobca pokúša pospájať všetko overené a obľúbené zo sveta inteligentných a športových hodiniek.

Garmin ako virtuálny tréner

Hodinky Garmin i Suunto zbierajú pri tréningoch takmer rovnaké typy dát (prejdená vzdialenosť, tep, tempo a pod.). Hodinky Garmin dokážu vyhodnotiť, či bol váš tréning primeraný, a poradia vám, čo by ste mali nabudúce zmeniť. Fungujú ako virtuálny tréner. Okrem toho widgety – po slovensky miniaplikácie – môžete meniť aj počas tréningu. Na hodinkách Suunto musíte všetky nastavenia vykonať ešte pred tréningom.

Zdroj: nay.sk

Žiaľ, hodinky Suunto zobrazujú dáta v trochu neprehľadnej forme a vyhodnocovať si ich musíte sami.

Ich slabou stránkou je užívateľská prívetivosť ako taká. Na rozdiel od modelov Garmin na nich musíte časové pásmo aktualizovať manuálne. Na ciferníku si môžete zobraziť čas západu slnka, no v noci vám namiesto času jeho východu – čo by vás na turistike zaujímalo viac – zobrazia znova iba čas ďalšieho západu.

Ideálne to nie je ani s aplikáciou Suunto, ktorú musíte synchronizovať s hodinkami ručne. Značka Suunto spôsobila medzi užívateľmi tak trochu chaos, keď uviedla na trh novú aplikáciu Suunto App. Tá nahradila staršiu aplikáciu Movescount. Okrem toho, že je potrebné vytvoriť v nej nové prihlasovacie meno a heslo, musíte si všetky dáta preniesť do novej Suunto App manuálne. Pod názvom Movescount ponechal výrobca webové rozhranie, do ktorého sa musíte prihlasovať pomocou pôvodného mena a hesla.

Aktualizácie softvéru, ktoré často pridávajú nové funkcie alebo opravujú chyby, prebiehajú na hodinkách Garmin automaticky, zatiaľ čo hodinky Suunto treba pripojiť k počítaču a aktualizovať ručne.

Hodinky Suunto nemôžete úplne vypnúť, iba nastaviť úsporné režimy. Garmin má na vypnutie položku v menu.

Na prvé počutie ide možno o detaily. Keď však s týmito nedokonalosťami prichádzate do kontaktu každý deň, začnú vás obťažovať.

Tak Suunto alebo Garmin?

Značka Suunto sa pri svojich hodinkách zameriava najmä na športové funkcie, no vo vlastnom operačnom systéme vám zatiaľ neumožní veľké prispôsobenie vzhľadu ani funkcií hodiniek.

Garmin sa už dlho snaží prepojiť svet inteligentných a športových hodiniek (tzv. športtesterov).

Karty však v tomto segmente zamiešal nový model Suunto 7. Vďaka otvorenému operačnému systému Wear OS od Googlu poskytuje ešte väčšie množstvo smart funkcií než hodinky Garmin. Má ambíciu byť ich vážnym konkurentom.

Tabuľka: Porovnanie vlastností hodiniek Suunto a Garmin

HodinkyGarminSuunto 7Suunto ostatné
dizajnoutdoorový i elegantnýskôr outdoorovýoutdoorový
operačný systémConnect IQ, uzavretýWear OS (Google), otvorený Suunto, uzavretý 
ciferníkymnoho na výbermnoho na výberzopár na výber
aplikácieobmedzený výber mnoho na výber nepodporuje
smart funkcieobmedzené mnohoveľmi obmedzené
prehrávanie hudby niektoré modelyánonie
platby hodinkami Garmin PayGoogle Paynepodporuje
GPSdobrá presnosťvysoká presnosťvysoká presnosť
mapyaj s terénomaj s terénomiba trasa a body
zmena nastavení aj počas tréninguaj počas tréninguiba pred tréningom
aktualizácie softvéruautomatickyautomatickypo pripojení k PC
výdrž batérieFenix 6 Pro 336 h pri aktualizácii polohy každých 15-90 min12 h so zapnutým GPSSuunto 9 Baro 200 h pri aktualizácii polohy každú minútu

Tip na záver:

Ak sa rozhodujete pre športové hodinky, naštudujte si o nich čo najviac informácií. Dojmy z internetových stránok, e-shopov, publikovaných obrázkov a videí si určite zájdite skonfrontovať do kamenného obchodu. Tam si môžete hodinky vziať do rúk a vyskúšať.
témy ktoré smart watch výdrž batérie platba hodinkami Garmin Pay Suunto Pay Garmin ciferníky
Páčil sa vám tento článok?
Pridaj komentár
povinné polia sú označené *
Komentáre čitateľov
Odoberať newsletter

Nepremeškajte ani jednu užitočnú radu od našich odborníkov. Prihláste sa na odber newslettera a môžete od nás dostávať cenné rady, informácie a tipy priamo na váš e-mail.
  • Novinky zo sveta smart technológií
  • Rady a návody
  • Aktuálne trendy a štatistiky